Cele mai timpurii dovezi ale calendarului Mayaș au fost descoperite într-un templu antic

de: Ozana Mazilu
24 04. 2022

Arheologii din Guatemala au descoperit cele mai vechi dovezi ale calendarului Mayaș înregistrate vreodată: două fragmente murale care, atunci când sunt adunate, dezvăluie o notație cunoscută sub numele de „7 căprioare”, arată un nou studiu.

Cele două fragmente „7 căprioare” datează între 300 î.Hr. și 200 i.Hr., conform datării cu radiocarbon făcută de echipa de cercetare. Această dată timpurie indică faptul că acest calendar de divinație maya, care a fost folosit și de alte culturi precolumbiene din Mezoamerica, cum ar fi aztecii, a fost în uz continuu de cel puțin 2.300 de ani, deoarece este urmat și astăzi de mayașii moderni, au spus cercetătorii.

„Este singurul calendar care supraviețuiește tuturor cuceririlor și războiului civil din Guatemala”, a declarat pentru LiveScience David Stuart, profesor de artă și scriere mezoamericană la Universitatea Texas din Austin. „Mayașii de astăzi l-au păstrat în multe comunități ca o modalitate de a se conecta la ideile lor despre soartă și modul în care oamenii se raportează la lumea din jurul lor. Nu este o renaștere. Este, de fapt, o păstrare a calendarului”.

Cele mai vechi dovezi ale calendarului Mayaș

Cercetătorii au găsit fragmentele murale la situl arheologic San Bartolo, la nord-est de vechiul oraș mayaș Tikal. Stuart a făcut parte din echipa care a descoperit San Bartolo în 2001. „Este în junglele îndepărtate din nordul Guatemalei” și e renumit pentru picturile murale Mayașe, datând din perioada preclasică târzie (400 î.Hr. până în 200 d.Hr.), a spus el.

Picturile murale de la San Bartolo se află într-un complex masiv cunoscut sub numele de Las Pinturas, pe care mayașii l-au construit de-a lungul sutelor de ani. Din când în când, mayașii construiau peste un complex vechi, construind structuri mai mari și mai impresionante. Drept urmare, Las Pinturas este stratificat ca o ceapă. Dacă arheologii sapă în straturile sale interioare, ei pot găsi structuri și picturi murale anterioare, a spus Stuart.

Cercetătorii au colectat material organic antic, cum ar fi cărbunele, în stratul în care au fost descoperite fragmentele murale. Prin datarea cu radiocarbon a acestor fragmente, ei au putut estima când au fost create picturile murale.

Cu toate acestea, aceste picturi murale nu erau dintr-o singură bucată. În total, echipa a descoperit aproximativ 7.000 de fragmente din diverse picturi murale. Din această colecție colosală, echipa a analizat 11 fragmente descoperite între 2002 și 2012, cu datare cu radiocarbon. Acestea au inclus cele două piese care au format notația „7 căprioare”, care include un glif sau o imagine a unei căprioare sub simbolul Maya pentru numărul șapte (o linie orizontală cu două puncte deasupra).